top of page
Inscrire

Oricine! Daca aveti un binoclu sau un telescop. Daca sunteti un pasionat, sau daca
apartineti unei asociatii de astronomi amatori! Sunteti binevenit!

Pourquoi

Luna este vizibila cu ochiul liber. Cu toate astea, putina lume a avut ocazia sa o priveasca printr-o luneta, un binoclu sau un telescop. Este obiectul cel mai frumos pe care il putem vedea pe cer. Din cauza apropierii ei de Pamant, relieful lunar si marile de pe Luna sunt surprinzator de accesibile observatiilor.
Persoana care le observa pentru prima data este surprinsa de numarul de detalii ce pot fi observate.
Pe 12 si 13 iulie pot fi vazute si planete mari din sistemul solar, insa niciuna nu poate egala 
imaginea Lunii pentru o persoana care o vede pentru prima data printr-un instrument astronomic.

public

On the Moon Again doreste sa ii incite pe toti oamenii sa priveasca cerul nocturn, si in
special pe cei care nu au avut niciodata un interes pentru a privi stelele sau cei care nu isi pot imagina ca totul este atat de usor si de accesibil. Dorim sa avem alaturi de noi cat mai multi oameni, iar pe cei mai multi dintre ei ii gasim pe strada!

ou

Oriunde, acolo unde merge multa lume pe strada! Daca doresti sa mergi la un observator astronomic profesionist sau la un planetariu, trebuie sa te organizezi in prealabil. Aceste activitati planificate se adreseaza unui public avizat. Dorim sa sensibilizam cat mai multi oameni, iar cea mai buna ocazie pentru a face acest lucru este sa instalam instrumentul intr-un loc de mare circulatie. Nu e nevoie de un cer nepoluat de lumina orasului, deoarece Luna este suficient iluminata de Soare. Puteti instala telescopul in centrul orasului, intr-un parc, langa un restaurant, sau langa un punct din localitate ce atrage turistii. Daca locuiti la tara, puteti scoate instruumentul in fata casei si sa anuntati vecinii ca sa vina sa observati impreuna. Daca aveti un observator personal, puteti deschide portile celor carora care vor sa viziteze. 

37245591_692073964457913_271897043303766
quand

On the Moon Again se va desfasura vineri 12 iulie si sambata 13 iunie 2019, cu o saptamana inaintea celei de-a 50-a aniversarea primului pas al omului pe Luna. Aceasta perioada din an este cea in care se asteapta ca vremea sa fie buna pentru observatii. Aceste doua date in iulie au fost alese deoarece Luna va fi in apropiere de primul patrar. Observatiile organizate pe durata a 48 ore vor permite participantilor sa descopere Luna si schimbarile in iluminarea acesteia! Observatiile pe diverse meridiane ne vor permite sa realizam ca toti traim pe acceasi planeta, asa cum ideea s-a instalat in constiinta colectiva in 1969. 

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.21.pn

Aspect of the Moon

 12 th july evening

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.47.pn

Aspect of the Moon

 13 th july evening

Matériel

Avantajul observarii Lunii este acela ca este vizibila cu orice tip de echipament, un binoclu, o luneta modesta sau un telescop de 20-30 cm diametru. Aveti un echipament de observatii pe care l-ati utiat in camara sau in garaj? Cautati cutia in care l-ati pus, stergeti praful si pregatiti-l pentru observatii! Instrumentele de dimensiuni mici sunt privilegiate, deoarece sunt usor manevrabile. Pentru observarea Lunii, un ocular care mareste de 30 sau 40 de ori este suficient. Puneti imaginea Lunii in mijlocul imaginii si aratati trecatorilor ca Pamantul se roteste! Trecatorii vor fi uimiti cat de bine se bede Luna printr-un telescop cu un diametru modest, de doar 60mm diametru.

Capture d’écran 2018-08-15 à 16.16.56.pn
raconter

Luna impresioneaza totdeauna persoanele ce o observa! Vei fi surprins si emotionat sa descoperi frumusetea peisajelor lunare, asemenea unui turist care descopera pentru prima data marea sau muntele. Daca poti prezenta elemente legate de formarea Lunii, povesti despre craterele de impact, programele de cercetare ale Lunii, sau despre observatiile istorice ale lui Galileo Galilei, trecatorii vor petrece un moment placut in compania dumneavoastra. Si invers! 

communiquer

On the Moon Again wants to be a catalyst of observers. Thousands of telescopes will be out on on July, 12th and 13th, 2019. An international publicity campaign will be run in spring 2019 to encourage everyone to join this global event. From June 2019, a map of all observers by city will be accessible on this site. We will rely on you to communicate your whereabouts, and to encourage your friends to join us. Do not hesitate to talk to the local press and also to share your location for observation on social networks.

 

Importanta acestui eveniment depinde de implicarea participantilor. Dorinta noastra este ca 
sa facem din On the Moon Again cel mai important eveniment astronomic pe mapamond. 


COMUNICAREA PE TWEETER
Pentru a imparti din experienta dumneavoastra in cursul acestor doua zile, folositi canalul de tweeter #onthemoonagain

bottom of page