top of page

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ЗАПИШЕ?

Inscrire

Всеки! При условие, че имате инструмент за наблюдение. Член сте на сдружение или пък не, но притежавате вид телескоп? Вие сте добре дошли!

Pourquoi

ЗАЩО ЛУНАТА?

Луната се вижда с просто око. И все пак малцина са имали възможността да я съзерцават в телескоп и да открият, че това е най-красивото звездно тяло, което може да се наблюдава с инструмент. Поради близостта си, релефите и лунните морета са лесно забележими. Човек, който за първи път наблюдава през даден инструмент, може само да бъде изненадан от големия брой видими подробности. Разбира се, на 12 и 13 юли, ще имате възможността да покажете на обществеността видимите планети, но за начало, преди всичко, Луната!

public

ЗА КАКВА ПУБЛИКА?

On the Moon Again има за цел да накара всички да вперят поглед  в небесата, особено  тези, които никога не са имали реален интерес към звездите или не са си представяли, че е лесно и достъпно. Искаме да достигнем до максимум хора, а най-големият брой са обикновените минувачи!

ou

КЪДЕ ДА СА МЕСТА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ?

Там където е най-големият поток от хора! Посещението на обсерватория или специализирано място за наблюдение изисква от посетителите да го планират и да се организират. Най-често това се прави от малко хора. Следователно е важно да се достигне до възможно най-много хора и да се организира там, където е най-достъпно. Не е нужно да е на тъмно място и без осветление, за да се наблюдава Луната. Най-подходящите места са градския център, бряг на река, пред туристически паметник, кафене или ресторант. Ако живеете в малко селце или в не-туристическо място, не се колебайте да поставите телескопа пред къщата си и да кажете на съседите и в социалните мрежи да се присъединят към вас за да наблюдават! Естествено може да отворите вашата обсерватория, но най-добре е да изкарате оборудването си на чист въздух и да го разположите там, където ще има голяма публика.

37245591_692073964457913_271897043303766
quand

КОГА?

On the Moon Again ще се проведе на 12 юли 2019 г. (петък) и 13 юли 2019 г. (събота), седмица преди 50-годишнината от първата стъпка на човек на Луната. За повечето жители на Земята, този период е през лятото и би трябвало времето да е благоприятно. Тези две дати бяха избрани, тъй като Луната е във фаза на растяща Луна (наближаваща пълнолуние, млада Луна), като по този начин позволява качествено наблюдение няколко часа непосредствено след залеза. Наблюдавайки я през тези две вечери от целия свят, наблюдателите ще открият Луната за 48 часа! On the Moon Again ще започне във вечерта на 12 юли в Тихия океан, от островите Тонга или още в Нова Зеландия и ще приключи в Тихия океан, вечерта на 13 юли в Хавай или Таити; друг начин да осъзнаем, че всички живеем на една и съща планета и под едно и също небе, какъвто беше случаят през 1969 г.

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.21.pn

Aspect of the Moon

 12 th july evening

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.47.pn

Aspect of the Moon

 13 th july evening

Matériel

КАКВО ОБОРУДВАНЕ Е НЕОБХОДИМО?

Луната има предимството да бъде видима с всеки инструмент от бинокъл до телескоп с диаметър 20-30 см, през малък рефракторен телескоп с диаметър 60 мм или такъв с диаметър 115 mm. От дълго време оборудването ви не е било използвано и не е излизало на свеж въздух? Просто трябва да го изтупате от прахта и отново да го въведете в употреба. Очевидно малките инструменти са практични, защото лесно се пренасят на улицата. Ако имате неподвижен инструмент, няма проблем! Ще трябва само да го поставите на ниско увеличение (30-40x). Това ще наложи, единствено от време на време, да пренастройвате и прихващате Луната (и да покажете на посетителите си, че Земята се върти!). Не си поставяйте бариери под претекст, че нямате сложно оборудване. Ще бъдете изненадани да видите, че минувачите ще се радват да видят Луната от вашия телескоп с диаметър 60 мм!

Capture d’écran 2018-08-15 à 16.16.56.pn
raconter

КАКВО ДА РАЗКАЖЕТЕ НА ПУБЛИКАТА?

Луната е напълно достатъчна за да впечатли минувача! Ще бъдете изненадани да откриете емоцията след първия колеблив поглед, последвана от желанието за по-продължително любуване на гледката, да коментирате и да споделяте красотата на лунния пейзаж, като турист, откриващ за първи път морето или върха на планина. Ако имате няколко допълнителни анекдота за образуването на Луната, ударните кратери или покоряването на Луната или пък за първите наблюдения на Галилея, то те ще допълнят хубавия момент на всеки, когото срещнете. Тогава всичко, което трябва да направите, е да отговорите на потока от въпроси, които естествено ще дойдат.

communiquer

КАК ДА РАЗПРОСТРАНИТЕ?

On the Moon Again иска да бъде катализатор за наблюдателите. Хиляди телескопи ще бъдат използвани на 12 и 13 юли 2019 г. През пролетта на 2019 г. ще се проведе международна комуникационна кампания за популяризиране на това глобално събитие. От юни 2019 г., на този сайт, ще намерите карта на градовете с всички наблюдатели. Разчитаме на вас да съобщите за вашето присъствие, да насърчите приятелите си да се присъединят към нас. Не се колебайте да говорите с местната преса, но и да споделяте гледната си точка в социалните мрежи.

Големината и популярността  на това събитие ще зависят от инерцията и обществената ангажираност на всички участници. Разчитаме на вас да направите от On the Moon Again двете най-големи астрономически нощи в света.


Комуникирайте в Twitter

За да споделим изживяванията си през тези два дни има един хаштаг #onthemoonagain

bottom of page