top of page

VEM KAN ANMÄLA SIG?

Inscrire

Alla! Förutsättningen är att man har ett observationsinstrument. Såväl privatpersoner som medlemmar i någon förening och som har tillgång till teleskop eller refraktor är välkomna.

Pourquoi

VARFÖR MÅNEN?

Månen går att se med blotta ögat. Trots det är det endast ett fåtal som har möjligheten att betrakta den genom refraktor eller teleskop och upptäcka att det är den vackraste himlakropp man kan se med instrument. Genom dess närhet, är ytan och månhaven lätta att se. Den som observerar för första gången kan inte annat än förvånas över det stora antal detaljer som är synliga för blotta ögat. Det går så klart också att titta på planeter den 12 och 13 juli, men ingenting går upp mot Månen när man för första gången observerar himlakroppar!

public

FÖR VILKEN PUBLIK?

On the Moon Again har som mål att få alla att lyfta blickarna mot himlen, framför allt de som aldrig har haft något verkligt intresse för himlakroppar eller som inte kan föreställa sig att de är så lättillgängliga. Vår förhoppning är att nå så många som möjligt och den stora massan finns där ute!

ou

VAR KAN MAN OBSERVERA?

Där där det finns flest genomfarter! För att ta sig till ett observatorium eller en plats där det är liv och rörelse krävs det att besökarna har framförhållning och deltar aktivt. Man når oftast bara en publik som redan är initierad. För att nå ett så stort antal som möjligt är det alltså viktigt att vara i händelsernas centrum. Man behöver inte vara på någon mörk och oupplyst plats för att observera Månen. De bästa platserna är till syvende och sist sist en stadskärna, en åkant, framför något turistmonument, ett café eller en restaurang. Om du bor i en småstad eller på någon plats dit turister inte kommer, ställ bara upp ditt instrument utanför ditt hem och be dina grannar och ditt sociala nätverk att komma med och observera! Självklart kan du öppna upp ditt eget observatorium men det bästa är att låta dina instrument få lite frisk luft och ta med dem dit där det finns mycket folk.

37245591_692073964457913_271897043303766
quand

NÄR ÄGER OBSERVATIONEN RUM?

On the Moon Again äger rum fredag den 12 och lördag den 13 juli 2019 - en vecka före 50-årsdagen för människans första steg på Månen. För de flesta jordbor är det sommar då, och det borde vara varmt och fint. Dessa två datum har valts ut för att Månen är ny och « växande », vilket underlättar kvaliteten i observationerna under flera timmar efter solnedgången. Genom att observera den under två kvällar kommer observatörerna upptäcka Månen under 48 timmar! On the Moon Again börjar vid Stilla Havet på Tonga eller Nya Zeeland kvällen den 12 juli och slutar på samma sätt vid Stilla Havet på Hawaii eller Tahiti kvällen den 13 juli; det här är ett annat sätt att uppmärksamma oss på att vi alla bor på samma planet och under samma himmel, precis som vi blev medvetna om 1969.

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.21.pn

Aspect of the Moon

 12 th july evening

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.47.pn

Aspect of the Moon

 13 th july evening

Matériel

VAD OBSERVERAR MAN MED?

Månen har fördelen att vara klart synlig genom vilket observationsinstrument som helst; i kikare, i 20-30 mm-teleskop, såväl som i en 60 mm refraktor, eller med det berömda 115mm-teleskopet. Kan det vara så att ditt instrument inte har sett någon natthimmel eller inte har fått luft på länge? Då behöver du bara ta fram det och ställa upp det! Små instrument är så klart praktiska eftersom de är lätta att ta med sig ut. Om du har ett teleskop utan automatinställning är det inga problem!  Det räcker med enkel förstoring (30-40x). Då kan du bara fokusera Månen någon gång ibland (och visa dina åskådare att Jorden snurrar!). Undvik förevändningar som att du inte har något tillräckligt sofistikerat observationsinstrument. Du kommer att bli förvånad över hur exalterade de förbipasserande blir över att se Månen genom en 60 mm-stjärnkikare!

Capture d’écran 2018-08-15 à 16.16.56.pn
raconter

VAD SKA MAN BERÄTTA FÖR SIN PUBLIK?

Månen räcker i sig själv för att imponera på den förbipasserande! Du kommer att bli förvånad över reaktionerna efter de första tvekande ögonkasten, och därefter lusten att fortsätta beskåda fenomenet, att kommentera och dela med sig av månlandskapets skönhet – som en turist som får syn på havet, eller en bergstopp för första gången. Om du dessutom har några intressanta anekdoter om Månens formationer, kratrarnas påverkan, Månens erövringar eller Galileis första observationer, kommer du att ge alla dina förbipasserande en mycket trevlig stund. Sedan återstår bara att svara på den flod av frågor som spontant uppkommer.

communiquer

HUR KOMMUNICERA?

On the Moon Again har som ambition att vara en katalysator för framtida observatörer. Tusentals teleskop kommer att ge sig iväg ut den 12 och 13 juli 2019. En internationell kampanj för att nå ut med detta världsomspännande evenemang kommer att äga rum under våren 2019. Från och med juni 2019 kommer en översikt över samtliga observatörer i varje stad att vara tillgänglig på den här sajten. Nämn gärna detta för din lokala press, och dela gärna din observationsplats på sociala nätverk.

Kraften i detta evenemang beror på de gemensamma insatserna bland alla deltagare. Vi räknar med dig för att kunna göra On the Moon Again till de två största astronomiska kvällarna i världen.


KOMMUNICERA PÅ TWITTER

För att kunna dela med oss av våra erfarenheter under dessa två dagar, behövs bara en enda hashtag #onthemoonagain.

bottom of page