top of page

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

Inscrire

Svako! Pod uslovom da poseduje instrument za astronomska posmatranja. Vi ste privatno lice ili član udruženja i imate teleskop ili refraktor? Dobro nam došli!
 

Pourquoi

ZAŠTO BAŠ MESEC?

Mesec je vidljiv golim okom. A ipak, malo je ljudi imalo tu sreću da ga posmatra kroz refraktor ili teleskop i da otkrije da je to najlepše nebesko telo koje se može videti uz pomoć instrumenta. Zbog njegove blizine, Mesečev reljef i Mesečeva mora lako su nam dostupni. Onaj ko Mesec posmatra prvi put sigurno će biti začuđen velikim brojem detalja vidljivih golim okom. Naravno, 12. i 13. jula vi publici možete da pokažete i vidljive planete, ali za to prvo iskustvo, ništa se ne može meriti s Mesecom!

public

ZA KOJU PUBLIKU?

On the Moon Again ima za cilj da svaki pogled podigne ka nebu, a to se posebno odnosi na osobe koje se nikad nisu naročito zanimale za nebeska tela ili koje nisu znale da je to lako i dostupno. Želja nam je da dopremo do što većeg broja ljudi, a najviše ih je na ulici!

ou

ODAKLE POSMATRATI?

Idite tamo gde ima najviše prolaznika! Opservatorije i centri za animaciju zahtevaju od posetilaca da planiraju, da se organizuju. Ta mesta najčešće privlače već upućenu publiku. Da biste privukli najveći mogući broj učesnika, važno je da odaberete mesto kuda obično prolazi mnogo sveta. Za posmatranje Meseca nije neophodno da to mesto bude mračno, bez uličnog osvetljenja. Najbolje lokacije su, u stvari, baš centar grada, obala reke, prostor ispred turističkog spomenika, kafić ili restoran. Ako živite u malom selu ili u mestu bez turista, slobodno postavite instrument ispred svoje kuće, a svojim komšijama, i drugima preko društvenih mreža poručite da vam se pridruže u posmatranju! Možete, naravno, i da otvorite svoju opservatoriju, ali je najbolje da instrumente iznesete na otvoreno i odnesete ih tamo gde ima najviše ljudi.

37245591_692073964457913_271897043303766
quand

KAD POSMATRATI?

On the Moon Again održaće se u petak 12. i u subotu 13. jula, nedelju dana pre pedesetogodišnjice prvog čovekovog koraka na Mesecu. Za većinu stanovnika naše planete to je letnji period i trebalo bi da očekujemo lepo vreme. Ova dva datuma izabrana su jer će Mesec biti u fazi rastućeg srpa, što omogućava kvalitetno višesatno posmatranje odmah posle zalaska sunca. Posmatrajući Mesec ove dve večeri na svim stranama sveta, posmatrači će ga otkrivati tokom 48 sati! On the Moon Again započeće 12. jula uveče na Tihom okeanu, na ostrvima Tonga i na Novom Zelandu, a završiće se takođe na Tihom okeanu, 13. jula uveče, na Havajima ili Tahitiju. Biće to još jedan način da postanemo svesni kako svi živimo na istoj planeti i pod istim nebom, baš kao i 1969.

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.21.pn

Aspect of the Moon

 12 th july evening

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.47.pn

Aspect of the Moon

 13 th july evening

Matériel

KOJE INSTRUMENTE KORISTITI?

Mesec ima tu prednost da se dobro vidi uz pomoć bilo kog instrumenta, od dvogleda do teleskopa prečnika 20-30 cm, malog refraktora prečnika 60 mm ili čuvenog teleskopa prečnika 115 mm. Vaš instrument odavno nije video noć niti izašao na vazduh? Ništa vam drugo ne preostaje nego da s njega obrišete prašinu i podignete ga na noge. Mali instrumenti su naravno praktični, jer ih je lako izneti na ulicu. Ako imate teleskop bez motora, ništa se ne brinite! Možete jednostavno da podesite nisko uvećanje (30-40x). To će vam omogućiti da tek s vremena na vreme vratite fokus na Mesec (i tako pokažete svojoj publici da se Zemlja okreće!). Nemojte se uzdržavati pod izgovorom da nemate sofisticiran materijal. Bićete iznenađeni kad vidite oduševljenje prolaznika koji gledaju Mesec kroz vaš refraktor prečnika 60 mm!

Capture d’écran 2018-08-15 à 16.16.56.pn
raconter

ŠTA ISPRIČATI PUBLICI?

Mesec je sam po sebi dovoljan da impresionira prolaznike! Iznenadiće vas emotivne reakcije posle prvog oklevajućeg pogleda, a zatim i želja da se u prizoru uživa duže, da se komentariše i s drugima podeli lepota Mesečevog pejzaža, kao kad turista po prvi put ugleda more ili vrh planine. Ako povrh svega znate i neku priču o nastanku Meseca, o udarnim kraterima, osvajanju Meseca ili prvim Galilejevim posmatranjima, svako koga sretnete moći će, zahvaljujući vama, da provede prijatno veče. Zatim vam samo ostaje da odgovorite na sijaset pitanja kojima ćete, naravno, biti obasuti.

communiquer

KAKO KOMUNICIRATI?

On the Moon Again ima za cilj da bude katalizator opservacija. Na hiljade teleskopa izaći će napolje 12. i 13. jula. 2019. Tokom proleća 2019. biće organizovana međunarodna kampanja da bi se javnost upoznala sa tim svetskim događajem. Počevši od juna 2019, na našem sajtu biće dostupna karta svih posmatrača u svakom gradu. Računamo na vas da nas obavestite o svom učešću i podstaknete svoje prijatelje da nam se pridruže. Slobodno obavestite i lokalnu štampu, a mesto posmatranja objavite i na društvenim mrežama.

Snaga ovog događaja zavisiće od elana i angažovanja svih učesnika u lokalnim zajednicama. Na vama je da On the Moon Again pretvorite u dve najveće svetske astronomske večeri.


Komunikacija na Tviteru

Za razmenu iskustava ova dva dana koristićemo jedinstveni haštag: #onthemoonagain

bottom of page