top of page

KI JELENTKEZHET?

Inscrire

Bárki! Feltéve, hogy van egy teleszkópod vagy távcsöved. Egyedül vagy egy egyesület tagjaként, ahogy tetszik.

Pourquoi

MIÉRT A HOLD?

A Holdat szabad szemmel is látni lehet, mégis csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy egy teleszkópon keresztül szemléljék meg és felfedezhessék, ez a leggyönyörűbb dolog, ami az égen látható. A közelsége miatt a Hold domborzata és “tengerei” könnyen kivehetőek. Az, aki először vizsgálja meg így, csakis meglepődni tud, mennyi részlet látható rajta. Természetesen július 12-én és 13-án megmutathatod a többi bolygót is, de semmi sem lesz annyira lenyűgöző, mint a Holdat először látni.

public

KI LESZ A KÖZÖNSÉG?

A On the Moon Again! - Holdazzunk ismét!  mindenki tekintetét az éjszakai égre szeretné irányítani, különösen azokét, akiket sosem érdekeltek a csillagok, illetve azokét, akik nem gondolták volna, mennyire egyszerű dolog is ez. Minél több embert el akarunk érni és a legtöbben az utcákon vannak.

ou

HOL LEGYEN A HELYSZíN?

Ahol a gyalogosforgalom a legsűrűbb! Csillagvizsgálóba vagy egy tudományos kirendeltségre menni tervezést és szervezést jelent, ez csak a tájékozott közönséget jelentené. A lehető legtöbb ember eléréséhez fontos, hogy olyan területen helyezkedjünk el, ahol sokan megfordulnak. A Hold megtekintéséhez nincs szükség városi fényeken kívüli sötét környezetre. A lekedvezőbb helyszínek a városközpontoknál, folyópartoknál, turista látványosságoknál illetve népszerű éttermek és kávézók mellett vannak. Amennyiben egy kis faluban vagy olyan tájon  laksz, ahol  nincs semmilyen turisztikai látvány, akkor egyszerűen  kiállhatsz a házad elé és szólsz a barátoknak, rokonoknak, szomszédoknak, szociális médián keresztül is, hogy csatlakozzanak Hozzád. Természetesen fogadhatsz látogatókat a saját csillagvizsgálódban is, ám sokkal jobb, ha kiviszed a felszerelésed oda, ahol az általános közönség megtalálható.

37245591_692073964457913_271897043303766
quand

MIKOR LESZ EZ?

A On the Moon Again! - Holdazzunk ismét! 2019 július 12-én pénteken és 13-án szombaton lesz, az első ember Holdra szállásának 50. évfordulója előtt egy héttel. A Föld népességének nagy részénél nyár van ekkor és előreláthatólag ilyenkor jó az idő. Ezt az időpontot választottuk, mert ekkor a Hold az első negyed utáni növekvő állapotában nagyszerűen megvizsgálható a naplemente utáni pár órában. Azzal, hogy világszerte ezen a két estén vetjük a vizsgáló tekintetünket az égre, 48 összefüggő órán keresztül lesz ismét a figyelem központjában a Hold.  A On the Moon Again! - Holdazzunk ismét! a Csendes-óceánnál kezdődik július 12-én este Tonga vagy  Új-Zéland magasságában és szintén a Csendes-óceánnál  fog befejeződni július 13-án este Tahitinál vagy Hawainál. Ezzel a közös élménnyel ismét érezhetjük, mint ahogy 1969-ben is, hogy ugyanazon a bolygón lakunk, ugyanazon ég alatt.

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.21.pn

Aspect of the Moon

 12 th july evening

Capture d’écran 2018-08-15 à 15.26.47.pn

Aspect of the Moon

 13 th july evening

Matériel

MILYEN FELSZERELÉST HASZNÁLJUNK?

A Holdnak megvan az az előnye, hogy bármilyen csillagászati felszereléssel jól látható, kezdve egy sima távcsőtől egészen 20-30 cm-es átmérőjű teleszkópig, beleértve a népszerű 60 mm illetve 115mm-es teleszkópokat is. A telszkópod már rég nem látta a csillagokat? Csak vedd elő és porold le! Érthető módon a kisebb műszerek praktikusabbak, hiszen könnyebben szállíthatóak. Nem gond, ha nem motorizált a készüléked – ezeket állítsd kisebb nagyításra (30-40x). Igaz, a nem automata felszereléssel csak időközönként tudod beállítani a Holdat, ám ugyanakkor ezzel meg is mutatod a látogatóknak a Föld forgását. Ne legyen ürügy, hogy nincs kifonomult felszerelésed: meglátod a járókelők mennyire rácsodálkoznak majd a Holdra a 60 mm-es teleszkópoddal is.

Capture d’écran 2018-08-15 à 16.16.56.pn
raconter

MIT MONDJÁL A KÖZÖNSÉGNEK?

A Hold önmagában is nagy hatást gyakorol az emberekre. Meglepődsz, amikor megtapasztalod, hogy az első tétovázó pillantás után mennyire lenyűgözi majd az embereket a Hold tájképe, hasonlóan, mint ahogy valaki először meglátja a tengert vagy egy magas hegy csúcsáról a mélybe tekint. Ha információval rendelkezel például a Hold összetételéről, a becsapódások által keletkezett kráterekről vagy a Hold meghódításáról, Gallileo első megfigyeléseiről, könnyedén el tudsz majd beszélgetni a résztvevőkkel és várhatod a kérdések áradatát is.

communiquer

HOGYAN KOMMUNIKÁLJ?

A On the Moon Again! - Holdazzunk ismét! célja, hogy a megfigyelőket katalizálja. Teleszkópok ezrei lesznek felállítva 2019. július 12-én és 13-án. Tartunk egy nemzetközi kommunikációs kampányt 2019 tavaszán, hogy buzdítsunk mindenkit, csatlakozzon ehhez a globális megmozduláshoz. 2019 júniusától a megfigyelő kiállások városokra lebontott térképe elérhető lesz ezen az oldalon. Számítunk Rád, hogy megosztod, merre leszel és hogy bátorítod a barátaidat is, csatlakozzanak hozzánk. Beszélj a helyi sajtóval és jelezd a szociális médián, merre lehet majd megtalálni.

Ennek a mozgalomnak az ereje a közösség és a résztvevők elkötelezettségén és lelkesedésén múlik. Hiszünk Benned, hogy a segítségeddel a On the Moon Again! - Holdazzunk ismét! a világ két legnagyszerűbb csillagászati napja lesz.
 

HASZNÁLD A TWITTERT!

Az élményeink megosztása végett ebben a két napban használd  a # jelet: #onthemoonagain

bottom of page